Optimització del consum d’aigua del bosc per a la recuperació de l’aigua blava.
El projecte del Grup Operatiu AQUALORD ja s’ha presentat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. La creació del Grup Operatiu i la redacció del projecte ha estat possible gràcies a l’ajut obtingut a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.
El canvi global està amenaçant el subministrament d’aigua per als humans i els ecosistemes a moltes regions mediterrànies d’Europa. L’augment de la biomassa forestal, a causa de l’abandonament de les terres rurals, s’assenyala com una causa important de la disminució de l’aigua blava mentre augmenta al mateix temps el risc d’incendi forestal, que també suposa una amenaça per a la qualitat de l’aigua. S’espera que tots dos efectes augmentin en el futur escenari climàtic. Tot i que aquesta evidència enforteix el reconeixement del “valor assegurador” de la silvicultura en les agendes de polítiques de l’aigua, les solucions basades en la natura (NBS) relacionades amb els boscos encara s’apliquen molt poques vegades. Això es deu a que els beneficis d’aquesta “infraestructura verda” (en comparació amb la grisa) són més difícils d’avaluar i perquè implica un important repte de governança.
L’objectiu principal del GO AQUALORD és desenvolupar i demostrar el potencial dels boscos com a NBS per abordar la gestió de l’aigua per a l’adaptació al canvi climàtic a les zones muntanyoses mediterrànies.
A Catalunya s’ha reduït fins a un 30% l’aigua que arriba als aqüífers i rius en els últims 25 anys. El lloc de demostració és la Vall de Lord, que es troba a la serralada del Prepirineu, a la capçalera del riu Cardener, que està experimentant una reducció dels cabals d’aigua en un 5% per dècada i s’enfronta a un creixent risc d’incendi forestal.